Cari Nota Dengan Cepat...!

Sunday, December 9, 2012

Tamiya Mini 4WD Malaysia


Sekitar tahun 1996-1999 dahulu, kanak-kanak di Malaysia zaman itu mesti pernah bermain kereta kecil yang dinamakan Tamiya Mini 4WD ataupun kereta Dash Yonkuro. Pengaruh kartun Dash Yonkuro di televisyen ketika itu telah mencetuskan fenomena. Kereta mainan tersebut yang dipacu menggunakan motor elektrik dan bateri bukanlah kereta mainan biasa, ianya adalah sebuah kereta mainan yang digunakan untuk berlumba. Bahkan kereta mainan tersebut boleh diubah suai dengan menambah beberapa aksesori supaya lebih laju dan sesuai dengan keadaan trek.

Kini, zaman tersebut sudah berlalu. Kanak-kanak pada zaman kereta tersebut pun pastinya sudah dewasa dan ada yang dah berkahwin. Namun, ingatan terhadap kereta Tamiya Mini 4WD tersebut pasti tidak dilupakan. Sebut sahaja nama-nama kereta tersebut seperti Emperor, Super Emperor, Shooting Star, Burning Sun dan Dancing Doll, pasti masih segar dalam ingatan. 

Pada tahun 2012, penulis melihat budaya kereta Mini 4WD ini mula meningkat kembali. Tamiya sendiri tidak pernah menghentikan pengeluaran kereta Mini 4WD ini bahkan sentiasa mengeluarkan inovasi dan teknologi baharu. Jika dahulu chassis Super-2 begitu popular, tetapi sekarang Tamiya telah memperkenalkan chassis baharu yang dinamakan MS.

Ok, kalau nak stay update berkaitan dunia kereta Mini 4WD ini, bolehla baca majalah online khas Tamiya Mini 4WD ini. Hidup kanak-kanak 90-an!


Majalan ni dikeluarkan mengikut vol. Jadi, untuk search vol ubah sahaja nombor akhir dalam url tu. Setakat ni penulis hanya berjaya mencari vol 70-99. :)

----->>> http://www.tamiya.com/japan/download/pdf/junior/news/pdf/000070.pdf

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...